Indiai táncgála 2010

kathak, bharatanátjam, móhini áttam, bollywood


Helye: 

Vasas Művészegyüttes színházterme, 1085 Budapest, Kőfaragó u. 12.


Ideje: 

2010. június 20. (vasárnap) 19.00


Előadók: 

Rajendra Gangani (India, Delhi) – kathak tánc

Hegedűs Brigitta (Németország) – bharatanátjam, móhini áttam, bollywood

Sivasakti Kalánanda Táncszínház (műv. vez. Somi Panni)


Jegyek rendelhetők:

A sivasaktikalananda kukac gmail pont com emailcímen vagy a 

06 20/2005828-as telefonszámon

A jegyek átvehetők a Táncszínház próbatermében (Bp. Bem rakpart 45.)


Jegyárak: 

elővételben 2000 Ft, a helyszínen az előadás előtt 2500FtIsmertető a kathakról és a móhini áttamról, valamint két vendégünkről:


A Sivasakti Kalánanda Táncszínház meghívására Magyarországra látogat Rajendra Gangani, India jeles kathak táncosa. Az előadáson fellép a Németországban élő Hegedűs Brigitta is.


Az előadás vidám összeállítás a különféle stílusok régi és új koreográfiáiból. A indiai hagyomány északi és déli ágai, valamint a mai divattánc egyaránt helyet kap a programban.


Rajendra Gangani (India, Delhi) kathak-táncos és tanár (honlapja).

Az észak-indiai kathak elismert színpadi előadója és tanára, aki India számos fesztiválján és külföldön is nagy sikert aratott hagyományokhoz ragaszkodó stílusával. India fővárosában, Delhiben él, itt működik iskolája is, ahol tanítványainak nem csak hagyományos szólódarabokat, hanem csoportos koreográfiákat is tanít.


A kathak Észak-India legismertebb klasszikus tánca, melyet férfiak és nők is táncolnak. Eredetét a történetmesélő bárdokig (kathak) vezeti vissza.

A ma ismert stílus a középkori muszlim udvarok szórakoztató női táncaiból alakulhatott ki, mozgásrendszere részben perzsa eredetű. A 17. sz. második felétől a muszlim uralkodók üldözték a legtöbb indiai művészeti ágat, így a táncot is. A kathak művelői bujkálni kényszerültek, sokszor messzi vidékre költöztek. Így kerültek kapcsolatba más indiai táncstílusokkal, melyek hatása végleg rányomta bélyegét a kathak későbbi megjelenési formáira. Átvették a kézjelek és arcjáték használatát. Szólótáncként hamar visszanyerte népszerűségét. A brit időkben szórakoztató műfajként férfiak és nők is előadták; sok korabeli rajz örökítette meg ezeket az előadásokat.


Hegedűs Brigitta (Németország) bharatanátjam táncos, Shyamala Surendran tanítványa. A bharatanátjam mellett foglalkozik Kerala állam női táncával, a móhini áttammal és a mai indiai showtánccal, a bollywoodi filmbetétek koreográfiáival is. Az előadáson mindhárom stílusból mutat ízelítőt.


A móhini áttam – hasonlóan a bharatanátjamhoz – templomi táncként indult; első emlékei a 16. századból maradtak fenn. Később fejedelmi udvarokba került, és a 18. századra már csak meglehetősen degradálódott formában létezett. Modern kori felfedezője és a reformmozgalom elindítója Kerala híres nemzeti költője, Vallathol volt. A 20. század első felében  felelevenítette a régi, eltáncolt költeményeket, elősegítette és ösztönözte a táncok felgyűjtését, felújítását, oktatását és előadását. Mára a móhini áttam Kerala állam büszkesége, arculatának elengedhetetlen része.
Rajendra Gangani


Hegedűs Brigitta
Comments