Sakti

(2009, Nemzeti Táncszínház)

A Sakti ízelítője megtekinthető ide kattintva!
További fotók a Saktiról a Képgalériában.

Sakti a teremtés női princípiuma, az erő, az energia szimbóluma. Indiában istennőként tisztelik különféle formákban. Párja, Siva, a világ férfi aspektusa tőle kapja éltető erejét, teremtő energiáját. 

Alakja összetett: ő a mindenség tápláló és oltalmazó anyja, de ő a sötét Földanya is, aki vérre szomjazik, és csak a holtak vérével öntözve válik igazán termékennyé. Ő a kedves, segítő feleség, a betegek gyógyítója, de ő a betegséggel sújtó rettegett istennő is. Tud lágy és kedves lenni, csábítani és számítóan manipulálni, tud pusztítani, harcolni és győzni... de legfőképp túlélni. Egy valamit nem tud: veszteni. 

A darab egy női életúton, a gyerekkortól az öregasszonyig, az örömökön, küzdelmeken, harcokon és bánatokon, a különféle életkorszakokon és élethelyzeteken viszi végig a nézőt. A figurák, bár látszatra különböznek, mind-mind ugyanannak az univerzális NŐ-nek egy-egy arca.  A nő és a női sors nem változik, csak a világ, melyben létezniük kell. A világot viszont az ő gyermekeik formálják.

A Sakti egy kultúrákon, évezredeken és stílusokon átívelő táncmozaik a nő fogalmának átértékeléséről és újraértelmezéséről, az erőről, mely minden nőben saktiként él.


Előadók: Domak Nikoletta, Kovács Beáta, Kunvári Kriszta, Major Anikó, Palics Katalin, Somi Panni, Somogyi Eszter, Zboray Antónia

Zene: Fekete Kiss Sándor

Koreográfus-rendező: Somi PanniComments