Amrita

Amrita


Sivasakti Kalánanda Táncszínház 

Előadók: Horváth Hanka, Kunvári Krisztina, Major Anikó, Palics Katalin, Pethő Kincső, Somi Panni, Szűcs Judit, Zboray Antónia

Zene: Lerch István

Díszlet kellék: Oldal István

Jelmez: Csekő Etelka

Koreográfia: Somi Panni


Amrita Sher-Gil 1913-ban született Budapesten magyar anya és indiai apa gyermekeként. A 20. század első felének egyik legérdekesebb, legtitokzatosabb és legtragikusabb művésze volt. 

Kultúrák keresztútján, örömök és szenvedélyek viharában alkotott. Fiatalon, 28 éves korában halt meg máig tisztázatlan körülmények között. India, Magyarország és Párizs háromszögében élt és alkotott.

Festészete az indiai és európai művészet fúziója. Amrita titkokkal és tragédiákkal teli rövid élete során olyan nagy hatású műveket hozott létre, melyeket két távoli világ áthidalásaként egy új stílus előhírnökének tartanak. 


E táncjáték keretében színek, szenvedélyek, kultúrák kavarodása, álmok és emlékképek állítanak táncos emléket e különleges művész előtt tisztelegve.

A darab nem életrajzi jellegű, hanem a festmények hangulatán és témáján keresztül próbál a festőnő alkotásai mögé látni. A jelenetek a festmények mögött meghúzódó alkotót, az ambivalens helyzetekkel és érzésekkel, a környezet prekoncepcióival küzdő magyar-indiai nőt hivatott ábrázolni.


Előadás időtartama: 60 percAz Amrita ízelítője itt megtekinthető!
                            Fotó: Kresmery-Pap Réka
Comments